Werken bij Future Diagnostics

“Mijn werk is steeds weer vernieuwend en interessant”

Het duurde even voordat zijn vrienden en familie begrepen wat zijn werk precies inhoudt. En ja, er zijn ook nog steeds mensen die denken dat hij hele dagen achter een microscoop doorbrengt. Maar dat neemt senior development technician Jasper Holewijn (35) inmiddels voor lief. ‘Het is lastige materie, dus het is ook moeilijk uit te leggen wat we bij Future Diagnostics precies doen. Soms is dat jammer, omdat het iets is waar je zelf heel erg enthousiast over bent. Maar gelukkig hebben we een ontzettend leuk team van vakmensen met wie je er honderduit over kunt praten. Gelijkgestemden, die ook in de materie zitten. En die net als ik wel van een uitdaging houden.”

Hij was de 25 nét gepasseerd toen hij − met een bachelor in biologie en medisch laboratoriumonderzoek op zak − bij Future Diagnostics aanklopte. Daar stond een interessante vacature open, voor een functie waarin steeds naar daadwerkelijke eindproducten toegewerkt zou worden. “Tijdens mijn stages had ik enkel onderzoek gedaan. Iets ontwikkelen wat ook op de markt gebracht kon worden, was een wereld binnen mijn vakgebied die ik nog niet goed kende. En dat sprak mij aan. Net als de afwisseling tussen verschillende projecten en het nooit uitgeleerd zijn”, vertelt Jasper. En dus pakte hij zijn spullen en vertrok van Groningen naar Nijmegen. “Daar heb ik geen moment spijt van gehad”, zo blikt hij nu, zo’n 8 jaar later, terug. “Ik zit helemaal goed hier!”

Werkzaamheden en verantwoordelijkheden

Jasper vult zijn dagen achter de Future Diagnostics-deuren met een grote verscheidenheid aan werkzaamheden. “Ik ontwikkel testen voor de medische diagnostiek om daar uiteindelijk beter en sneller ziektes mee vast te kunnen stellen. Ik denk mee en draag bij aan de ontwikkeling ervan door onder andere sampletesten in het lab uit te voeren.” Daarnaast zit het onderhoud van een deel van de machines in zijn portefeuille. “Ik zorg dat ze blijven draaien en ben het eerste aanspreekpunt als er reparaties nodig zijn. Als het temperatuurregistratiesysteem van onze koelkasten of vriezers bijvoorbeeld signaleert dat de temperaturen buiten de specificaties gaan, schakel ik de juiste mensen in.” En hij heeft veel contact met opdrachtgevers, volgt trainingen om nieuwe apparaten te leren gebruiken en neemt zo nodig een aansturende rol aan. Om van zijn werkzaamheden als or-lid en bhv’er nog maar niet te spreken.

Goedgevulde weken dus voor de volleyballiefhebber, echtgenoot en vader van twee zoontjes. “Ik heb met regelmaat kantoorwerk te doen. Door middel van uitwerkdagen zorg ik dan dat alle documentatie wat betreft de materialen, instrumenten en resultaten op orde blijft. De dossiers gaan vervolgens naar collega’s voor een kwaliteitscheck. Dat houdt ons scherp.” Hij vervolgt: “Maar het gros van de tijd ben ik toch wel studies aan het draaien. Niet van achter een microscoop, maar wel in het lab.” Hij grinnikt even. “Als mensen aan me vragen of ik hele dagen boven een microscoop hang, dan zeg ik tegenwoordig maar gewoon ‘ja’. Terwijl we ze eigenlijk slechts een enkele keer gebruiken. Ze staan eerder stof te vangen.”

Energie uit nieuwe uitdagingen

Op welke dagen Jasper fluitend naar zijn werk gaat? “Als ik weet dat ik een dag vol nieuwe dingen tegemoet ga. En dat gebeurt best vaak, want bij Future Diagnostics wissel je met regelmaat van projecten, technieken, apparaten en teams. Ik haal uitdaging uit nieuwe projecten, collega’s helpen en zo veel mogelijk verschillende dingen kunnen doen. Nee, mij maak je niet gelukkig als je me 2 jaar lang op één project zet.“ Ook wil de senior development technician vooral oplossingen bedenken. “Ik heb wel eens meegemaakt dat we 20 testen in 1 assay deden. Meestal lukt dat niet en moet je langzaam opbouwen, maar hier was het in één keer raak. Leuk om een keer te ervaren, maar het is juist ook de uitdaging om te onderzoeken waarom iets niet werkt. Als het makkelijk was, dan had iedereen het wel gedaan.”

Momenten waarop hij zich afvraagt waarom hij ook alweer voor dit beroep gekozen heeft, die zijn er uiteraard ook. “Als ik met een apparaat bezig ben dat niet mee wil werken bijvoorbeeld. Gelukkig zijn die momenten schaars. En ach, ook daar zit weer een vorm van uitdaging in…”

Verschillende immunotesten

De werkomstandigheden en bedrijfscultuur

Vooral de afwisseling, de flexibele werktijden en de sfeer binnen de Future-muren vindt Jasper een grote pre van het werken bij de marktleider in Wijchen. “Het werk blijft steeds weer vernieuwend en interessant. Zo werk ik nu aan een project waarvoor een hele verbouwing plaats moest vinden. Er werd zelfs een speciaal systeem geïnstalleerd om lucht af te kunnen voeren, en er moesten extra brandveilige kasten komen. Terwijl ik de periode daarvoor weer met iets totaal anders bezig was.”

Ook voelt hij zich thuis binnen het Future Diagnostics-familie. “Het is een bijzondere groep mensen bij elkaar. Vrij jong en erg ambitieus en gedreven, maar zonder haantjesgedrag. En iedereen houdt van een goede sfeer. Dat was al zo toen ik hier voor het eerst op gesprek kwam, en dat is nog steeds het geval. Het maakt dat je gemakkelijk een stapje extra zet; je wilt elkaar over en weer helpen.”

Blik op de toekomst

In zo’n 8 jaar tijd klom Jasper op van development technician tot een van de seniors in de groep. Hij deed wat cursussen hier en daar, maar kreeg het vak voornamelijk op de werkvloer onder de knie; met zijn voeten in de klei. “In eerste instantie doe je de makkelijke klussen en kijk je mee met anderen. Maar je wordt wel meteen als een volwaardig onderdeel van het team gezien. Daar leer je het meeste van.”

In de toekomst ziet hij nog wel een carrière als development expert binnen Future voor zich. Meer in contact met opdrachtgevers, aansturend, en meedenkend qua planning. “Maar op dit moment zit ik nog helemaal op mijn plek. Als expert ben je iets minder hands-on op het lab. Dat zou ik nu te erg missen. Toekomstmuziek dus, maar zeg nóóit nooit!

Omdat Future Diagnostics blijft groeien, komen met regelmaat nieuwe functies zoals die van Jasper vrij.

Heb je interesse in zo’n afwisselende, uitdagende en specialistische baan? Houd dan onze vacaturepagina in de gaten of stuur alvast jouw motivatie en cv op. En wie weet kom jij Jasper binnenkort in de wandelgangen tegen.

Careers-pagina