Dit zijn IVD-producten

IVD-producten; ermee werken is voor ons dagelijkse kost. Tijdens overleggen, in de wandelgangen van ons gebouw en op onze website valt de term dan ook met regelmaat. Maar van buitenaf krijgen wij wel eens de vraag: wat bedoelen jullie nou precies met ‘IVD’? Tijd voor opheldering dus. In dit blog leggen we je dan ook uit wat IVD-producten zijn, wat je ermee kunt en waarom de ontwikkeling ervan zo belangrijk voor de wereldwijde gezondheidszorg is.

Wat zijn IVD-producten?

Zorgverleners gebruiken data om aandoeningen vast te stellen en baseren daar vervolgens hun behandelingsbeslissingen op. Alleen op die manier worden patiënten adequaat geholpen in het proces richting verlichting of herstel. Ook het voorkomen van aandoeningen is een belangrijk deel van hun werk. Denk daarbij aan het op tijd vaststellen van een te hoog cholesterol in de strijd tegen hartkwalen. Of het signaleren van bepaalde DNA-sequenties die op de aanwezigheid van latente ziektes duiden. Daarvoor is een brede range aan hulpmiddelen voorhanden. Maar de meestgebruikte zijn toch wel de in vitro diagnostische producten. Ook wel: IVD’s.

IVD’s zijn klinische testen die menselijke lichaamsvloeistoffen zoals bloed, urine of speeksel analyseren. Dit om de concentratie van specifieke stoffen als natrium en cholesterol te meten, bepaalde markers in kaart te brengen of de aanwezigheid van antistoffen als reactie op een infectie vast te stellen (denk aan COVID). IVD’s worden gemaakt in de vorm van zwangerschapstesten tot aan genetische testen voor de opsporing van bepaalde vormen van kanker. En ook companion diagnostics – medische hulpmiddelen die voorzien of een patiënt voordeel uit een gepersonaliseerd geneesmiddel zal halen – vallen onder de noemer ‘IVD’. Wat companion diagnostics betreft: dit is een bijzondere tak van sport. Een die wij ook beoefenen.

IVD als paraplubegrip

IVD is een overkoepelende term. Hiermee wordt op de reagentia én het eventuele meetinstrument (hardware en software) gedoeld. ‘Eventuele’, omdat niet alle IVD-testen met behulp van apparaten worden uitgevoerd. Al werkt men in ziekenhuislaboratoria bijvoorbeeld vaak met systemen, andere IVD-testen worden uitsluitend manueel gedaan. Een zwangerschapstest bijvoorbeeld. Zowel zelftests als testen voor gebruik door zorgverleners (Point of Care) en laboratoriumtesten vallen onder de IVD-paraplu.

IVD’s zijn in drie verschillende categorieën te verdelen. Dit op basis van het risico dat een onnauwkeurige uitslag voor de patiënt en de volksgezondheid oplevert:

I. Relatief weinig risico (voorbeeld: cholesteroltest)
II. Matig risico (voorbeeld: zwangerschapstest)
III. Grootste potentiële risico (voorbeeld: hiv-test)

Het zal u niet ontgaan zijn: Future Diagnostics is gespecialiseerd in de ontwikkeling van IVD-producten. Wij zetten onze expertise vooral voor realisatie in de derde risicocategorie in. Omdat de betrouwbaarheid van vooral de categorie III-testen in de medische wereld van cruciaal belang is. Door ons voornamelijk op immuunanalyses te focussen, excelleren we al jaren op dat gebied. En kan ons team de allergrootste risico’s op kundige wijze inperken. Op die manier bouwen wij dan ook optimaal aan onze missie; een wereld waarin onze opdrachtgevers in staat zijn om medici over de hele wereld dagelijks bij te staan in hun streven naar de beste gezondheidszorg voor iedereen.

IVD test en product ontwikkeling

Future Diagnostics en IVD-producten

Bent u op zoek naar meer informatie of wilt u specifieke mogelijkheden bespreken? Onze contactgegevens vindt u op onze contactpagina. Wij helpen u graag verder.

Lees meer